Składniki:
- 250g twarogu chudego
- 1 jajko (osobno białko i żółtko)
- pół łyżeczki miękkiego masła
- szczypta soli
- 60 g mąki orkiszowej
- 2 łyżki erytrytolu/cukier
- ulubione owoce
- jogurt naturalny do podania
Wykonanie:
W osobnym pojemniku rozbij jajko i oddziel żółtko od białka. Białko ze szczyptą soli ubij na puszystą pianę. Do żółtka dodaj twaróg, mąkę, masło i erytrytol – możesz to rozgnieść wszystko widelcem lub zblendować na gładką masę. Dodaj następnie puszystą pianę z białek i połączy wszystko ze sobą. Wstaw na 8-10 min do lodówki – masa będzie wtedy bardziej plastyczna do krojenia.
W tym czasie zagotuj wodę. Po upływie 10 minut wyjmij masę serową z lodówki i podziel na dwie części. Blat posyp mąką i rozwałkuj obie części na dwa długie paski. Krój kluski najlepiej pod kątem. Do gotującej się wody wrzucaj pokrojonej kluski i gotuj 60-90 sekund. Możesz podawać kluski z jogurtem naturalnym, posypane erytrytolem wraz z sezonowymi owocami: maliny, borówki. Smacznego!