Zamienniki JAJKA:

  • ¼ szklanki jogurtu roślinnego lub naturalnego, około 60g
  • ¼ szklanki dowolnego puree, np. z dyni, marchewki, słodkich ziemniaków
  • ¼ szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej + 2 łyżki wody
  • 1 łyżka octu + ½ łyżeczki sody
  • ¼ szklanki bananów zmiksowanych na puree
  • 1 łyżka mielonego siemię lnianego wymieszana z 3 łyżkami wody
  • 1/3 szklanki powideł śliwkowych lub konfitury, około 60g

Zamienniki NABIAŁU:

  • Mleko – można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym, np. sojowym, migdałowym, kokosowym
  • Jogurty – można zastąpić na sojowe, kokosowe
  • Masło – można zastąpić olejem kokosowym, musem jabłkowym lub oliwy/ oleje roślinne
  • Twaróg – można zastąpić tofu lub jogurt roślinny zawinąć w gazę i odsączać od 6h do 12h – koniecznie w sitku, żeby woda miała gdzie spływać, po upływie tego czasu, konsystencja zrobi się zbita i będzie przypominać twaróg

Propozycję na MĄKI BEZGLUTEOWE:

  • Mąka żytnia
  • Mąka owsiana * tylko z przekreślonym znaczkiem kłosa na opakowaniu

Mąki lekkie:

  • Mąka ziemniaczana
  • Skrobia kukurydziana
  • Mąka z tapioki

Mąki średnie:

  • Mąka ryżowa
  • Mąka jaglana
  • Mąka z ciecierzycy
  • Mąka z amarantusa

Mąki ciężkie:

  • Mąka gryczana
  • Mąka z ryżu brązowego
  • Mąka migdałowa
  • Mąka kokosowa
  • Mąka kukurydziana
  • Mąka kasztanowa
  • Mąka sojowa
  • Mąka orzechowa
Dominika Kamińska

Dominika Kamińska

Fizjoterapeuta Dziecięcy, Rehabilitacja, Aktywny Tryb Życia, Zdrowe Odżywianie, Sport