Zamienniki JAJKA:
- ¼ szklanki jogurtu roślinnego lub naturalnego, około 60g
- ¼ szklanki dowolnego puree, np. z dyni, marchewki, słodkich ziemniaków
- ¼ szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej + 2 łyżki wody
- 1 łyżka octu + ½ łyżeczki sody
- ¼ szklanki bananów zmiksowanych na puree
- 1 łyżka mielonego siemię lnianego wymieszana z 3 łyżkami wody
- 1/3 szklanki powideł śliwkowych lub konfitury, około 60g
Zamienniki NABIAŁU:
- Mleko – można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym, np. sojowym, migdałowym, kokosowym
- Jogurty – można zastąpić na sojowe, kokosowe
- Masło – można zastąpić olejem kokosowym, musem jabłkowym lub oliwy/ oleje roślinne
- Twaróg – można zastąpić tofu lub jogurt roślinny zawinąć w gazę i odsączać od 6h do 12h – koniecznie w sitku, żeby woda miała gdzie spływać, po upływie tego czasu, konsystencja zrobi się zbita i będzie przypominać twaróg
Propozycję na MĄKI BEZGLUTEOWE:
- Mąka żytnia
- Mąka owsiana * tylko z przekreślonym znaczkiem kłosa na opakowaniu
Mąki lekkie:
- Mąka ziemniaczana
- Skrobia kukurydziana
- Mąka z tapioki
Mąki średnie:
- Mąka ryżowa
- Mąka jaglana
- Mąka z ciecierzycy
- Mąka z amarantusa
Mąki ciężkie:
- Mąka gryczana
- Mąka z ryżu brązowego
- Mąka migdałowa
- Mąka kokosowa
- Mąka kukurydziana
- Mąka kasztanowa
- Mąka sojowa
- Mąka orzechowa