Składniki dla 2 osób:

  • Malinowa galaretka x 2 opakowania
  • 1 opakowanie serka śmietankowego typu almette
  • 300g jogurtu greckiego
  • 100g mascarpone
  • 3 łyżki erytrytolu / ksylitolu lub miodu
  • 100g płatków owsianych górskich
  • 60g masła w temperaturze pokojowej
  • 50g płatków migdałowych
  • 40g cukru
  • Garść świeżych malin

Wykonanie:

Galaretkę zrób według opisu na opakowaniu. Następnie rozlej po równo do dwóch kieliszków i włóż do lodówki, aż do stężenia (około 3h).

W tym czasie zrób posypkę i krem. Płatki owsiane, masło, cukier i płatki migdałów połącz ze sobą i rozsyp w naczyniu żaroodpornym. Nagrzej piekarnik do 170 stopni i wstawa naczynie. Piecz około 15 minut aż do zarumienienia – pamiętaj, że należy często mieszać posypkę. Po upływie tego czasu zostaw do ostygnięcia.

Serek śmietankowy, mascarpone, jogurt i coś do posłodzenia zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Gdy galaretka już zastygnie dołóż na górę krem i wstaw do lodówki.

Przed samym podaniem deseru dodaj posypkę i udekoruj malinami. Smacznego!

Dominika Kamińska

Dominika Kamińska

Fizjoterapeuta Dziecięcy, Rehabilitacja, Aktywny Tryb Życia, Zdrowe Odżywianie, Sport