Składniki:
- pierś z kaczki
- pół średniego batata
- dżem porzeczkowy 100%
- pół czerwonej cebuli
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 150ml czerwonego wina
- oliwa lub olej ( 3-4 łyżeczki) do batata i cebulki
Wykonanie:
Zacznijmy od konfitury porzeczkowej – cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na oliwię, aż do zmiękczenia. Następnie dodajemy miód i smażymy jeszcze przez 1 minutę. Dodajemy dżem wiśniowy – minimum 4 łyżeczki i zalewamy czerwonym winem. Gotujemy, aż zgęstnieje.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Blaszce do pieczenia wyłóż papierem, następnie rozłóż pokrojonego w paski batata. Pędzelkiem posmaruj batata oliwą i doprawa ziołami (bazylia, oregano, wędzona papryka, curry, pieprz i sól). Piecz frytki przez 20 min.
Pierś z kaczki w tym czasie co robią się frytki i konfitura – natnij skórę po całości. Połóż na zimną patelnie skóra na dół i nastawa na największe grzanie, gdy skóra zacznie się wytapiać – zmniejsz temperaturę patelni (najlepiej przykryć bo będzie bardzo pryskać) – smaż pierś z obu stron 7-8 minut. Po upływie tego czasu odłóż kaczkę na bok (musi sobie odpocząć – około 5 minut).Pokrój ją w plastry i ułóż na talerzu. Dodaj frytki z batata i polej plastry kaczki konfiturą. Smacznego!