Składniki:

  • pierś z kaczki
  • pół średniego batata
  • dżem porzeczkowy 100%
  • pół czerwonej cebuli
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 150ml czerwonego wina
  • oliwa lub olej ( 3-4 łyżeczki) do batata i cebulki

Wykonanie:

Zacznijmy od konfitury porzeczkowej – cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na oliwię, aż do zmiękczenia. Następnie dodajemy miód i smażymy jeszcze przez 1 minutę. Dodajemy dżem wiśniowy – minimum 4 łyżeczki i zalewamy czerwonym winem. Gotujemy, aż zgęstnieje.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Blaszce do pieczenia wyłóż papierem, następnie rozłóż pokrojonego w paski batata. Pędzelkiem posmaruj batata oliwą i doprawa ziołami (bazylia, oregano, wędzona papryka, curry, pieprz i sól). Piecz frytki przez 20 min.

Pierś z kaczki w tym czasie co robią się frytki i konfitura – natnij skórę po całości. Połóż na zimną patelnie skóra na dół i nastawa na największe grzanie, gdy skóra zacznie się wytapiać – zmniejsz temperaturę patelni (najlepiej przykryć bo będzie bardzo pryskać) – smaż pierś z obu stron 7-8 minut. Po upływie tego czasu odłóż kaczkę na bok (musi sobie odpocząć – około 5 minut).Pokrój ją w plastry i ułóż na talerzu. Dodaj frytki z batata i polej plastry kaczki konfiturą. Smacznego!

Dominika Kamińska

Dominika Kamińska

Fizjoterapeuta Dziecięcy, Rehabilitacja, Aktywny Tryb Życia, Zdrowe Odżywianie, Sport