Składniki:

  • cukinia
  • bakłażan
  • papryka czerwona
  • pół cebuli czerwonej
  • żółty pomidor
  • 2 puszki krojonego pomidora
  • 2 ząbki czosnku
  • masło klarowne
  • suszone zioła
  • parmezan

Wykonanie:

Czosnek drobno kroimy i podsmażamy. Dodajemy dwie puszki pomidorów i dusimy 10 minut tak, żeby nadmiar wody odparował, doprawiamy pomidory pieprzem i suszonymi ziołami. Cukinie, bakłażana, paprykę, pomidora i cebule kroimy w plastry. Następnie uduszone pomidory wylewamy na formę do pieczenia, rozprowadzamy po całości. Pokrojone warzywa przekładamy naprzemiennie tak, żeby zapełniła się cała forma. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 25minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy folie i pieczemy 15minut. Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy startym parmezanem. Wkładamy jeszcze na 10minut do piekarnika i gotowe. Smacznego!

Dominika Kamińska

Dominika Kamińska

Fizjoterapeuta Dziecięcy, Rehabilitacja, Aktywny Tryb Życia, Zdrowe Odżywianie, Sport